A cégalapítás legnagyobb buktatói amin 10-ből 8-an még mindig elvéreznek, töltsd le e-bookomat amiből megtudhatod mik is ezek!

Úgy döntött, megszüntetné a vállalkozását?

Minden vállalkozásnak megvan az életciklusa. Ha már a csőd, vagy a belefáradás jelei mutatkoznak, akkor bizony át kell gondolni a bezárás vagy megszűnés lépéseit. Rengeteg jogi buktatója van ennek a helyzetnek, és egy rosszul megtervezett kiszállás nagyon sokba kerül.

Nem kell, hogy ennek a dicstelen helyzetnek még nagyobb vesztesége legyen, mint ami már van.

Sok esetben egy-egy cég megszüntetésének nem csak az az oka, hogy ellehetetlenült a vállalkozás gazdaságilag, hanem a tulajdonos elfáradt. Elvesztette a motivációját, a gyerekei más pályát választottak és nem akarják a családi vállalkozást folytatni. De nincs csőd közeli állapot, csak a tanácstalanság van.

Miben tudok én segíteni? Ismét a fontos hármas: Cél, eszköz, korlát!

  • Átbeszéljük, hogy mi a cél és miért? Hisz sokszor nem is egyértelmű. A tulajdonos fáradt, szeretné abbahagyni, de valójában elég néha csak változtatni a működésen. Ha tényleg megvan az elhatározás a bezárásra, vagy beérjük egy változtatással, akkor megvan a cél.
  • Nos mi is az eszköz? Átbeszéljük a cég jelenlegi helyzetét a számviteli nyilvántartások alapján. Feltárjuk, hogy mi van és min tudunk változtatni, hogy a bezáráskor ne legyen olyan sok adófizetés, vagy felelősségi helyzetek ne legyen annyira élesek.
  • Korlát? Ez bizony a legsűrűbb ebben a szakaszban. Mert ha felmértük a cég jelenlegi állapotát, akkor már látjuk a kiszabadulás lehetőségét és költségét. A kockázatok csökkentése érdekében néhány korábbi évet is vizsgálni kell, mert egy végelszámolás vagy felszámolás együtt jár egy több évet átfogó NAV ellenőrzéssel.

A tanácsadás ilyen esetben több lépcsőben zajlik, de a részvételem a folyamatban Önön múlik.