Minden fórumon hirdetik, hogy KATA könyvelő nélkül. Én is támogatom ezt, de az indulás igen sok időzített bombát jelent. Így legalább az indulásnál érdemes segítséget kérni.

Az ügyfélkapun megszületett egy új felület, Webes ügysegéd névre hallgat. Ha már regisztráltunk az ügyfélkapura és van kód, igazán látványos gyorsasággal alapítani lehet egy egyéni vállalkozást. Nem túlzás, alig egy óra és minden kész. De pontosan ilyen látványos gyorsasággal lehet igen sok mindent elrontani.

De kezdjük az elején. A Webes ügysegéd első ravasz trükkje, hogy az ember a saját személyi adatát nem tudja berögzíteni. Neve, születési neve és hasonló adatról beszélek. Egyszerűnek tűnik, hogy az ember a saját adatait tudja. De a számítógép nem ilyen rugalmas. Néha fél óra, mire kiderül, hogy mi az eltérés oka. Például nálam a Nóra név Nora-ra változott. Rövid ó-val. Ki tudja mikor melyik figyelmetlen ügyintéző hibázta el a központi nyilvántartásban az ékezetet. Persze van forrás, ahol ennek utána lehet járni, ha már az ember elakad ezen a ponton.

Majd jön az egyéni vállalkozás indításának pontja. Egy halom adókérdés jogszabályra való hivatkozással, és nagyon nem mindegy, hogy mit választunk.

A Webes ügysegédben az a fantasztikus, hogy a rögzítés befejezése után pár perccel már van adószám, és a NAV is befogadja az adatot. Két perc se kell, hogy az önkormányzatnál az iparűzési adónál is regisztráljunk. Igaz ezt a tempót csak Budapesten próbáltam, de az a portál igen jól működik.

Alig egy hónapja próbáltam egy vállalkozó hibásan indított vállalkozását javítani. Elég nehéz feladat.

Sajnos receptet nem tudok adni, mikor mire kell figyelni. Mert ahány vállalkozás, annyi megoldás. És nem minden jó megoldás alkalmas mindenkinek. Ettől színes ez a világ. Egyet tudok javasolni, hogy keressen meg, ha elakad.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .