December 31-ig van lehetőség áttérni más adózási formákra. Még nem késő a választás, érdemes átgondolni. Fontos, hogy az áttérés szándékát még 2017-ben jelezni kell, különben január 1-vel nem lehet már az új adónemmel kezdeni.

KIVA

A társasági adó alól azoknak a vállalkozásoknak érdemes áttérnie a KIVA adózásra, akiknek magasabb a bérköltsége. Ez a bérköltség eléri vagy meghaladja a nyereségét. Érdemes még azoknak is, akik a nyereségüket vissza akarják forgatni a cégbe. Esetükben a bér után fizetendő járulékok 8 %-kal lesznek kevesebbek. Jelentős megtakarítás adódhat az iparűzési adóban is. Hisz a KIVA alap 1,2-szerese sok esetben sokkal kevesebb, mint a normál adóalap (azaz a bevételből levont anyag, eladott áru és alvállalkozók költsége. Hogy csak a legjellemzőbb csökkentéseket soroljam fel a teljesség igénye nélkül.). Azért adódik ellenérv is. Például a KIVA adóalapot növeli az osztalék felvétel. Ha egy cég jelentős osztalék felvételre készül a 2017-es nyeresége után, akkor nem biztos, hogy megéri. A bruttó osztalék után a KIVA alatt meg kell fizetni a 13 %-os KIVA adót. Ezt az adózási formát az egyéni vállalkozó és az Nyrt nem választhatja.

KATA

A KATA adózást azoknak a vállalkozásoknak érdemes választania, akiknek nincs vagy alig van költségük. Évi 12 millió forint bevételig csak a havi 25/50/75 ezer forint adó megfizetése szükséges. Kft és a részvénytársaság ezt az adónemet nem választhatja.

ÁFA mentesség

Most van lehetőség áttérni az ÁFA mentességre abban az esetben, ha valakinek a 2017-es bevétele évi 8 millió forint alatt volt. Mi az előnye? Hogy nem kell ÁFA nyilvántartást vezetni és bevallásokat beadni. Lényegesen egyszerűbb az adminisztráció. Hátránya, hogy ÁFA levonási jog sincs. Szó van arról, hogy ezt az évi 8 millió forintot felemelik 12 millióra. Ehhez az EU hozzájárulása kell. Ha valakinek EU adószáma is van, és közben kilép az ÁFA körből, ez nem akadály. Ebben az esetben az EU ügyletek hónapjában havi ÁFA bevallást és összesítő nyilatkozatot be kell adni. De ennek a körnek sincs ÁFA levonási joga. Tehát egy import termék EU bevallása esetén a felmerülő ÁFÁ-t be kell vallani és be is kell fizetni, de levonni nem lehet.

EVA kilépés után

December 20-ig lehetett kilépni az EVA adó alól. A kilépés után dönteni kell arról, hogy milyen adót és ÁFA kört választunk 2018-ra. De az EVA kilépés még kevés. A hogyan továbbról dönteni kell, és ezt közölni is kell az adóhivatallal.

A NAV bejelentés nyomtatványai: T101, T101E, T201, T201T, T203KV

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .